Josefine Törnqvist

Ordförande i Ölgäris förening

Budskapet bakom #DETFINNSINGENTJEJÖL är att vi tillsammans ska skrota fördomar kring vilka som dricker öl och vad vi dricker. Det gör vi inte på en vecka.

Den här veckan har vi fått drömma oss iväg till rökiga lageröl i Bamberg med Nadja Karlsson, lärt oss vad en ölagent gör från Sandra Lööv och blivit ordentligt peppade på ölfestival av Fatou Fishdo Camara. Vi har fått ta del av Jessica Heidrich långa erfarenhet i branschen och fått höra hur Ölgärin Melina Queckfeldt Patychakis frälstes in i ölvärlden.

Det här är ett gäng fantastiska historier som jag verkligen uppmanar er till att läsa men jag vill inte att vårt engagemang ska ta slut här. Budskapet bakom #DETFINNSINGENTJEJÖL är (förutom att radera begreppet “tjejöl”) att vi tillsammans ska skrota fördomar kring vilka som dricker öl och vad vi dricker. Det gör vi inte på en vecka.

Jag vill att vi alla tillsammans – öldrickare, bryggerier, restauranger och barer – fortsätter att visa upp delar av ölkulturen som inte alltid syns och hittar sätt att bemöta kommentarer som spär på idén om att det bara är vita män med skägg som ska ha en självklar plats i ölkulturen.

Hashtaggen lever vidare och så även budskapet.

Skål och heja oss!

Josefine Törnqvist

Med kampanjen #DETFINNSINGENTJEJÖL samlar vi personer, restauranger och barer som tillsammans vill hjälpas åt att visa upp, och bidra till, en ölkultur som är inbjudande för alla.

Den 2–8 mars 2020, med sikte på Internationella kvinnodagen, publicerade vi en intervju om dagen med personer från olika delar av ölkulturen här på vår hemsida och i sociala medier.

Läs mer om kampanjen | Läs alla intervjuer