Ölgäris Branschlista

Kvinnor samtalar kring öl

Här hittar du kvinnor och ickebinära i den svenska ölbranschen

Om Branschlistan

Ölgäris branschlista är en del av Ölgäris arbete för en mer jämställd och varierad ölkultur i Sverige. Den är till för att du som företag, journalist eller privatperson ska kunna hitta kvinnor och ickebinära som på olika sätt är verksamma i ölbranschen.

Senast uppdaterad: 2021-05-28

Norrland

Jag och min sambo driver ett litet bryggeri på vår gård i byn Barsele. Skulle kunna kalla oss för månskensbryggare för vi har vanliga jobb på dagtid.

NOISY är ett skönt Ölhus där både bryggeri, bottleshop, bryggbutik, bar & live scen systerligt samsas. Beläget i en industrilokal som vi byggt om för att passa vår verksamhet.  Vi finns på Systembolaget med några av våra öl samt på krogar. Vi arbetar med både med festliga arrangemang/ events och fantastiska spelningar.  I vår egna bar finns likaväl andra bryggeriers fina produktioner samt våra egna.  Vi är stolta och glada att vara en del utav öl- Sverige med flera delar utav verksamheten  och jobbar passionerat med att etablera folkölskulturen norröver och arbetar nära våra bryggerier i vår folkölsbar och shop. Vi kör även en öl bil runt Sundsvall med omnejd ett par gånger i veckan. Popupar med vår bar & shop på lite olika ställen antingen över en kväll på någon skön klubb eller ett par månader i helt egen regi och lokal, beror på vad som känns rätt i tiden.

Bryggeri med bar, folkölsbutik och scen. Arrangörer av festliga tillställningar och sköna spelningar. Popup benägna och kör även en ölbil runt omkring i staden.

Svealand

Jag är 27 år gammal, bor på Kungsholmen och har hjärtat på söder. Ända sedan jag började jobba inom ölbranschen 2017 har mitt intresse växt starkt i linje med hur mycket mer jag lärt mig om öl och hur otroligt brett det är. Under åren jag jobbat på vår folkölsbar har jag sett nyfikenheten och förfrågan på lågalkoholhaltigt bli större, och så vill jag att det fortsätter! Det finns många olika anledningar till att man inte alltid vill dricka starköl – det finns otroligt mycket gott som inte behöver komma över 3,5%. Mer folköl åt folket!

Expert på Systembolaget och deras inköpsmodell. Gillar att jobba långsiktigt både strategiskt och taktiskt. Kan mycket om öl generellt och väldigt duktig sensoriskt, dvs allt som rör doft och smak inom öl, cider och blanddrycker.

Jobbar idag även med liquid development både för öl och cider och blanddrycker, vilket innebär att jag utvecklar nya produkter och hur de ska smaka för att vinna offerter på Systembolaget. Ölnörd och älskar att lära mig nya saker. 

Danderyds bryggeri är ett litet bryggeri som vi startade 2014. Vi är fyra personer som älskar att ha roligt och brygga öl. Bryggeriets experimentella resulterar ofta till mörkare ölsorter som t ex Viola.

Jag är delägare i bryggeriet med min man som är bryggmästare. Vi driver företaget tillsammans och en gång om året brygger jag själv med International Women’s Collaboration Brew Day. Vi erbjuder bryggkurser till mindre sällskap, och oftast till grupper som deltar tillsammans. Pardon my Swedish, we are Dutch!

Jag är en av delägarna och var med och startade bryggeriet. Håller i ölprovningar, gärna med Eskilstuna Ölkulturs öl, men också andra. Jag har lång erfarenhet av att stå i bar, men bara i samband med speciella event.

I’m originally from Memphis, TN, but have been living in Stockholm for the past 8 years. Since moving to Sweden I have been involved in the Swedish craft beer scene; previously worked with the opening team for Brewdog Kungsholmen and then CAP Brewery. Now after 4.5 years running Folk & Friends with my partner we have enriched the Swedish craft beer industry with focus on session craft beer for the people. An everyday living room for the craft beer community.

Erbjuder en blandning av standup och ölprovning där jag lär folk bluffa sig till att låta som ett ölproffs, pretentiöst drickande 101. Ölprovningar.

En norrländsk ölnörd som har flyttat ner till vår vackra huvudstad. Jag är utbildad både sprit- och ölsommelier och har haft hand om flertalet olika sorters provningar. Jag håller många sorters provningar. Älskar mat och dryck i kombination och guidar gärna genom den gastronomiska djungeln.

F.d. läkemedelsforskare som tog kemikunskaperna till dryckesbranschen. Idag är Jessica Heidrich bryggare, sommelier, internationell öldomare och föreläsare, ägare av ett eget bryggeri. En framgångssaga som rymmer bl.a. fyra SM-guld i bryggning och många karriärmässiga solskenshistorier.

Öldomare, håller ölprovningar på bryggeriet.

Jag är den digitala marknadsföraren för Humlegårdens Ekolager, och har sedan tidigare jobbat med företagsutveckling och marknadsföring av småföretag och där bl. a. mikrobryggerier. Jag älskar öl och ölbranschen men det jag är bäst på är kommunikation, dataanalys och företagsutveckling. Behöver du hjälp med någon av dessa saker eller har enklare frågor om bryggning så ska jag se vad jag kan göra.

Jobbat 5 år som marknadschef på ett större mikrobryggeri och innan det 5 år hos importör, främst med sprit. Idag konsult. Kan hjälpa till med strategisk och operativ försäljning/marknadsföring eller strategi.

Jag är ägare av delin lilla Vildt på Idre fjäll, och därmed inköpare av all vår dryck där jag alltid försöker hålla en blandning av olika sorters drycker. Försöker alltid tipsa gäster att dricka något nytt som vi har inne på besök.

Förutom vanlig service i delin har vi dessutom olika evenemang utomhus ibland, då med mat, dryck och musik, som brukar vara ypperliga tillfällen att promota olika samarbetspartners mm.

Jag jobbar som säljare för det danska bryggeriet Mikkeller. I mitt jobb ingår att vara ambassadör för Mikkeller i Sverige, ordna event, utbilda krögare med personal om vårat bryggeri och mycket mer. Jag älskar att prata och berätta om öl, mingla med härliga människor och inte minst sprida kunskap och jämlikhet inom vår branch.

Jag driver Mora Bryggeri tillsammans med min familj. Min roll är att hålla i ölprovningar, bryggerivisningar, enklare ölskolor, marknadsföring och försäljning. Även produktion. Jag kan erbjuda ölprovningar.

Jag arbetar med Marketing och Hospitality på Nya Carnegiebryggeriet samt sitter i Ölgäris styrelse och är en tvättäkta ölnörd som brinner lite extra för ölstilshistoria och smakkombinationer. Jag har jobbat i branschen i snart 7 år och har under tiden hållit i otroligt många ölprovningar, givit öltips i olika media, trendspanat och allmänt hållit mig uppdaterad i branschen. Till mig kan man vända sig om man är sugen på en ölprovning, vanlig eller med olika teman, eller annat som rör ölbranschen och ölscenen!

Utbildad bryggeritekniker med 6 år inom branschen (2021). Jobbar som assisterande bryggmästare. Besitter kunskap inom de flesta områden inom ölproduktion – t.ex. receptskapande, bryggning, jäskällararbete, filtrering och tappning. 

Jag är utbildad bryggare i Berlin och har jobbat länge inom produktutveckling. Driver idag bryggeriet och restaurangen Omaka. Jag har kunskap och erfarenhet inom det mesta vad gäller bryggning och hela produktionen men mitt hjärta ligger vid utveckling och innovation.

Jag har gått bryggteknisk utbildning i Ludvika. Bott i NYC och Portland, OR och jobbat på olika bryggerier där. Idag en är en del av teamet som bygger Omnipollos bryggeri i Stockholm och när det är klart kommer jag arbeta där som bryggare. Jag kan erbjuda svar på frågor om det dagliga arbetet på ett bryggeri. Jag kommer också hålla i ölprovningar och bryggerivisningar på bryggeriet.

Försäljningschef (Sverige) på Omnipollo, har sedan långt tillbaka försökt jobba mot ett mer jämställt klimat i vår bransch genom ölprovningar för kvinnor, 8:e mars bryggningar med vår öl Boot Print IPA samt mitt instagram-konto Swedishbrewlady, där jag alltid finns till hands för personer som är nyfikna på öl och allt som hör till.

Jag älskar att uppmuntra och peppa människor och nu har jag äntligen jobbat mig upp till en position där jag kan påverka ännu mer bakom kulisserna också genom min yrkesroll, för att nå målet mot jämställd bransch så behöver fler kvinnor anställas inom yrket och sitta på beslutsfattande positioner. 

Vårt företag är främst bryggeri/producenter. Vi har även besöksverksamhet på bryggeriet samt deltar på en del utåtriktade evenemang.

Krögare som kan erbjuda matsamarbeten kring öl och matlagning.

Bryggare och en av grundarna till Walhöll Brygghus. Vi har nordisk mytologi som tema på våra öl. Jag erbjuder ölprovningar med koppling till vårt tema. Öl och historia – all in, givetvis tidsenligt klädd. 

Jag har arbetat i branschen sen jag var ung. På restauranger som framförallt bartender i många år, sedan blev det Systembolaget i 10 år och därefter hos olika importörer sen 2001, däribland nästan 11 år på Galatea. 

Mitt namn är Josephine Sepehrazar, är 33år och född och uppvuxen i Nyköping. Driver och äger restaurang ”ät.” i Nyköping sedan 2015 tillsammans med min man, där jag är Ölansvarig. Jobbar även på bryggeriet Nyköping Brewing Co samt sitter i styrelsen.

Vice ordförande i Ölgäris förening som verkar för ett jämställt ölsverige.

Mat- och dryckesskribent som i snart ett decennium bevakat och skrivit om den svenska ölscenen för Dagens Nyheter. Tipsar regelbundet om öl i nyhetsmorgon och håller privata ölprovningar. Mig kan du kontakta för en provning, ett reportage eller annat medialt som har med den svenska ölscenen att göra. 

Grundare och ordförande av Ölgäris. Jobbar till vardags med marknadsföring hos ölimportören Brill & Co som i sin tur jobbar med ca 30 hantverksbryggerier såsom Mikkeller, To Øl, Dugges, Brekeriet, Samuel Smiths och Ayinger.

Götaland

Glad snabblärd tjej som gärna pratar öl av alla olika typer.

Jag driver Backen, ett ölcafé i Linköping, tillsammans med min man Marcus. Backen erbjuder en gemytlig, avslappnad miljö där man kan utforska öl och umgås. Vårt mål är att ge en service som utgår ifrån var gästs förutsättningar. Vi förespråkar mångfalden inom ölvärlden och pratar smaker hellre än titlar och kategorier. Det finns en öl för alla.

Jag är hälften-ägare av ett bryggeri och bränneri, och tidigare ordförande för Gothenburg Brewers Guild. Jag jobbar med provsmakningar, visningar och mässor av olika slag och för olika grupper.

Jag har jobbat med öl i 6 år sedan mina dagar i London och har sedan dess också jobbat i bryggeribar i Vancouver, Kanada. I Sverige jobbar jag just nu på Brewdog, Dugges nyöppnade bar Pils och periodvis på Majornas Bryggeri. Jag är Cicerone certifierad ölserverare och har läst en termin vid Nynäshamns Bryggeritekniklinje där jag gjorde några veckors praktik på Dugges. Jag hoppade av programmet då jag som funktionshindrad inte kunde göra mycket av det tunga lyftandet som förväntas av en bryggare och söker nu vidare vad min plats i ölbranschen kan komma att bli.

Jag har innan blivit tillfrågad att hålla i ölprovningar och bryggerivisningar men pandemin kom emellan. Det är definitivt någonting jag skulle kunna erbjuda! Jag är just nu inne på att illustrera merch och dylikt för intressenter så om det nånsin efterfrågas så gör jag gladeligen kreativa insatser också.

Jag är en envis och lagom bitter restaurangare som älskar öl i alla dess former. Jag är utbildad via Cicerone certification program (USA) & Gustibus (SWE) i allt som handlar om öl, mer eller mindre. Jag älskar att gå eller hjälpa till på festivaler. Håller ölprovningar när tillfälle ges.

Älskar olika smaker och texturer och att kombinera öl och mat. Har erfarenhet från Systembolaget där jag lärt mig mycket grundlig provningsteknik. Håller i ölprovningar för både privata sammankomster och som beertender.

Jag driver ölbryggeri på Västkusten tillsammans med min man. Vi brygger öl i amerikansk stil och har bara kvinnonamn på våra öl så som Penny, Betty, Eleanor och Fiona. Etiketten är lika viktig som innehållet och våra har ”comic book”-tema med starka, klara färger. Mitt mål just nu är att skapa en microbryggd alkoholfri öl med riktigt höga smaker. Våra öl hittar du på Systembolagen i Varberg och Falkenberg eller online i deras webbshop. Vi finns på restaurang och bar från Halmstad till Kungsbacka.

Jag organiserar Brewskival och älskar ölrelaterade event! Den expertisen delar jag gärna med mig av. Annars sysslar jag med allt ”tråkigt” pappersarbete på bryggeriet. 

Mitt namn är Hannah och jobbar på Brewski i Helsingborg med allting som handlar om förpackning av öl. Från tank till burk eller fat och sen vidare till att packa det på pallar innan det lämnar vårt lager.

Driven och passionerad bryggare som gärna är med och lyfter kvinnor i branschen. Kan hjälpa till med, eller prata om, allt som rör ölproduktion, som kvalitetskontroll eller processer.

Jag är ordförande i föreningen Fermenistas! Vi samlar ölintresserade kvinnor och icke-binära personer i Malmö/Skåne som vill nära sitt intresse och hitta likasinnade. Vi bedriver även en del påverkansarbete för att belysa en ojämställd ölbransch och vill visa hur en öldrickande person faktiskt kan se ut.

Jag har tidigare varit del av panelsamtal på ölfestivaler, hjälper gärna till att bidra till olika jämställda platser i ölsammanhang eller kommenterar omvärlden. Med mera!

Jag driver bryggeriet Fermenterarna tillsammans med min partner Niclas. Vi gick ifrån ett hembryggeri till en verksamhet där vi båda jobbar heltid (minst..) Eftersom det bara är vi två som jobbar i bryggeriet gör jag allt som en person kan tänkas göra i ett bryggeri och litet företag – assisterar bryggning, ritar etiketter, burkar öl, plockar ordrar och sköter webbshoppen, sköter sälj på export, beställer varor, hitta på kul öl att brygga, kasta papper omkring mig osv!

Jag kan berika ölbranchen med kunskap från min resa från öldrickare till bryggeridrivare, lekfull design på ölburkar och smarrig bira!

Hembryggare, vice ordförande i Svenska Hembryggareföreningen sedan 2017. Medlem i bryggarkollektivet Secret Sisters Brewing. I övrigt legitimerad grundskollärare. Föreläser med fokus på ölbryggning, produktion/teknik, historia, organisering och trender. Håller gärna workshops och interaktiva träffar med fokus på konsumenten: hur kan jag utveckla min kompetens som öldrickare? Har jobbat som bryggeritekniker och projektledare för ölevent.

Driver och utvecklar besöksverksamheten på Gotlands Bryggeri. Håller själv i och bemannar ölprovningar och utbildningar. 

Jag jobbar med varumärkesaktivering för Gotlands Bryggeri. Sköter allt kopplat till event, samarbeten och spons. Har jobbat på Gotlands Bryggeri sen 2019 där jag ser till att våra varumärken kommer ut på marknaden.

14 års erfarenhet från bryggeribranschen. Framförallt inom produktutveckling (5< år) och Produkt- & Varumärkeschef (5< år). Men har varit verksam inom stora delar av kedjan tex inköp, logistik, arbetsmiljöskydd och som controller. Kunskap och pepp till fellow brewery gals.

Humleodlare med kunnande om odling av humle och andra smakfulla växter.

Guidade smakvandringar, dryckesprovningar och föredrag.

Arbetar med marknadsföring på Poppels Bryggeri. Rollen som Community Manager innefattar att förvalta varumärkets olika communityn samt marknadsföra våra produkter (hantverksöl) och tjänster (restaurang) vilket primärt görs genom närvaro på sociala medier och på fysiska och digitala event.

Bryggare på Qvänum Mat & Malt. Kunskap, råd, ölprovningar.

Jag är en av grundarna av Snausarve Gårdsbryggeri och brygger för det mesta också. Jag är utbildad kock och bryggeritekniker samt certifierad öldomare åt SHBF. Har dömt bla STBW, Belgoträffen och flera SM i hembryggning. Utvecklar och skapar ständigt nya öl till bryggeriet och älskar att kombinera mat och öl.

Jag håller i ölprovningar, bryggkurser och work shops. På mitt bryggeri, digitalt eller på Gotland. Är även aktiv som öldomare.

Utbildad bryggare och destillatör. Jobbar med produktion för öl, destillat och cocktails. Kan erbjuda kunskap, dryckesprovningar och event.

Ölsommelier från Göteborg! En restaurangare ut i fingerspetsarna tillika ölnörd där Belgien är favoritlandet. Brinner för att skapa spännande serviceupplevelser och att få människor att välja något annat än den vanliga industrilagern. Har jobbat inom restaurangbranschen i snart 10 år och 2017 utbildade jag mig till ölsommelier vid Beverage Academy i Oslo. Sedan dess har gjort olika jobb med bryggerier, konsultföretag, hållit i ölprovningar och utbildningar, stått på ölfestivaler och jobbat i barer och restauranger i både Norge och Sverige.

Hösten 2020 valde jag att börja plugga. Men jobbar fortfarande extra när behovet finns, och erbjuder allt från att hålla i provningar till att hoppa in bakom baren!

Jag pluggar just nu till bryggtekniker och går heltid som lärling på Stigbergets bryggeri i Göteborg. Jag förväntas vara färdig med min utbildning under 2021. Utöver det så har jag även jobbat på systembolaget där jag hållit i en del ölprovningar, samt mat- och dryckesprovningar. 

Bryggare och håller i ölprovningar.

Driver bryggeri med min sambo där vi håller ölprovningar och har en folkölsbutik bland annat.

Öldomare certifierad av SHBF. Bedömning av öl och ölprovningar.

Jag är delägare i ett bryggeri som jag driver tillsammans med min man. Sen sitter jag även med i styrgruppen för bryggteknikerutbildngen i Kristianstad.

Jag driver ett litet bryggeri på landsbygden i Dalsland. Kan erbjuda provsmakning och guidningar. Finns i det lokala sortimentet hos Systembolaget.

Jag driver Wessingekälla Brygghus AB tillsammans med min man Niklas och våra vänner Patrik och Marie. Vi har för tillfället 7 sorter på Systembolaget och håller ölprovningar på bryggeriet när det inte är pandemi.

Odefinierat / flera regioner

Jag kör kvalitetsanalyser på öl, både kemiska och mikrobiologiska. Dessutom utbildar jag bryggtekniker i ämnet mikrobiologi. Jag kan erbjuda kvalitetsanalyser till hela Sverige. Jag kör vissa tester på labbet, andra tester gör jag på bryggeriet- såsom dO2, ATP och mikrobiologi tester. Dessutom berikar jag ölbranschen genom att uppmuntra bryggtekniker intresse för mikroorganismer som gör (det viktigaste) jobbet på bryggeriet!

Öl blev ett stort intresse under studietiden då jag och mina vänner ofta köpte en massa olika kul öl som vi delade på. Snabbt växte intresset för bryggteknik, olika stilar och ölets historia.Främst dricker jag mörkt, starkt och sött men är en alldrickare som för övrigt tävlar i hembryggning när tid ges. 2014 var det dags att starta eget och kickade igång med att ge en provning på Öl- och whiskymässan i Göteborg.

Det var något av det roligaste jag gjort varför jag sedan dess frilansar som ölprovningsledare både på hemmafester, pubar och olika event runt om i landet men främst i Göteborgsområdet. Under pandemin erbjuder jag också olika virtuella lösningar som t.ex öl-coaching m.m. Roligast tycker jag är att involvera mina åhörare så mycket som möjligt, gärna med ett stort mått av humor samtidigt som vi avnjuter en stor variation av öl inom en eller flera stilar och smaker.

Mitt namn är Jennifer och jag är ansvarig för sälj och marknadsföring på Brygghus 19. Jag jobbar halva min tid på bryggeriet i Blekinge och halva tiden på vårt säljkontor i Stockholm. 

Jag arbetar med text, föreläsningar, provningar och mässor. Kort sagt är jag ett levande interface mellan producent och konsument. Jag är också utbildad historisk arkeolog speciellt kunnig inom Sveriges dryckeshistoria från vikingatid till nutid.

Grundare av Heavy MetAle och Snörsjö hantverksbryggeri. För mig är alltid win win, nätverksbyggande och respekt för andra viktigast. Jag tror på samverkan och att våga utmana normer. Jag älskar jobba med engagerade människor med drivkraft att utmana och förändra.

Heavy MetAle är dryckesleverantör till musikfestivaler, meet & greet och andra event och gillar man Rock och Livemusik och vill vara med oss ute som festivalvolontär så är man välkommen att ta kontakt med mig för mer information.

Tidigare ölbartender och numera exportsäljare.

Det jag gör bäst är ölutbildning och bryggerikonsulting. Vill du lära din krogpersonal att matcha öl och mat eller kanske hantera fatsystem på korrekt sätt? Vill du bli ölsommelier? Behöver ditt bryggeri få hjälp med att förebygga gushing? Oavsett om det är restaurangpersonal, sommelierer, bryggare eller glada nybörjare så har jag en bred repertoar och inget kunskapsområde är off limits. Jag är bra på att göra komplexa koncept enkla och roliga.

Jag kommer ursprungligen från Kalifornien men har bott i Sverige i tio år. På helgen är jag hemmabryggare och konsument. Mitt jobb är att ge nordiska bryggare tillgång världens bästa humle!

0