Jessica Heidrich
Bryggare som driver Waxholms Bryggeri och Hop Notch Brewing
Det är lättare att stå stark och våga ta sin rättmätiga plats när man vet att man inte är ensam.

Hon tröttnade på jobbet som läkemedelsforskare och tog kemikunskaperna till dryckesbranschen. Idag är Jessica Heidrich bryggare, sommelier och ägare av ett eget bryggeri. En framgångssaga som rymmer fyra SM-guld i bryggning och många karriärmässiga solskenshistorier. Bland annat har hon grundat SHBFs domarkommitté och lett utbildningen i mer än 10 år.
Jessica är en aktiv föreläsare på Restaurangakademin, Gastro Merit och Vinkällan. 2009 rekryterades hon som huvudbryggare för att återuppliva varumärket S:t Eriks Bryggeri, som snabbt blev Sveriges tredje största craftbryggeri. Sedan ett drygt år tillbaka driver hon tillsammans med sin sambo Magnus Karperyd både Waxholms Bryggeri och Hop Notch Brewing.
Vad är det bästa med ett eget bryggeri?
”Att få bestämma själv!”
Har du mött några fördomar i ditt yrke som bryggare?
”Många, många, många. Ytterst sällan från kollegor i branschen – utan det är mest fördomar från konsumenter. Trodde att de skulle bli färre med åren men det är tvärt om. Att det blir fler kan låta deprimerande, men med tanke på hur ölintresset växt så är det nog procentuellt mycket färre folk med fördomar nu än förr. Som tur är så är de flesta bara lite mossigt oupplysta, inte ogina, i sitt uppträdande.
Vid ett antal tillfällen när jag dömt i stora internationella tävlingar, i bland annat USA och Australien, har den vänliga personalen försökt putta iväg mig till bussen ’for the wives, so you don’t have to be bored with all the beer talk’. Kan inte låta bli att garva varje gång det händer.”
Hur upplever du att ölbranschen förändrats under åren du varit aktiv?
”Eftersom det är fler bryggerier nu än för bara 10 år sedan, har avstånden rent fysiskt minskat mellan oss. Det underlättar underbart för samarbeten och gemenskapen mellan oss bryggare och bryggerier både i Sverige och internationellt. Sociala medier gör det även lättare att hålla kontakt med omvärlden och hålla sig ajour med utveckling när det gäller allt från trender, nya råvaror och ny utrustning till forskningen och dess framsteg.”
Hur tror du Ölgäris bidrar till ölsverige?
”Det är lättare att stå stark och våga ta sin rättmätiga plats när man vet att man inte är ensam. Ölgäris har visat att det finns en väldigt stor grupp människor som länge inte känt sig helt välkomna i ölvärlden. Nu behöver de inte känna sig så ensamma och udda längre.
För 10-15 år sedan var jag lite orolig över utvecklingen i branschen. Festivalbesökarna blev bara äldre och äldre och det var bara gubbar. Tror att det bl a är tack vare Ölgäris som vi börjar se en mer sund fördelning av folk på mässor, festival och dagligen på pubarna.”
En favoritöl just nu?
”Den nyaste leksaken är ju alltid den roligaste, så just nu måste jag svara våra två nya öl som släpps på bolaget idag 2 mars: Unskinny Hop NEIPA & Simsalabim DIPA, annars så är Pliny the Elder en öl jag aldrig verkar tröttna på. Lika orolig varje gång jag lyckas komma över en flaska, och lika glad att den håller för mina höga förväntningar.”
Med kampanjen #DETFINNSINGENTJEJÖL samlar vi personer, restauranger och barer som tillsammans vill hjälpas åt att visa upp, och bidra till, en ölkultur som är inbjudande för alla.
Den 2–8 mars 2020, med sikte på Internationella kvinnodagen, publicerade vi en intervju om dagen med personer från olika delar av ölkulturen här på vår hemsida och i sociala medier.
