Fatou Fishdo Camara

Ölkändis, barchef och ölfestivalpro.​

Jag älskar ölvärlden! Det som kärvar kommer oftast från andra sidan baren. En svart kvinna bakom en ölbar (eller vinbar) i ett vitt, mansdominerat samhälle höjer, alldeles för ofta, alldeles för många ögonbryn.

Ölgärin som älskar att läsa böcker, bada badkar, sova och ta hand om sina växter, sen kommer hennes passion för öl. Och hennes passion är inte liten. Fatou har jobbat i branschen i många år där hon bland annat varit med och drivit Stockholm Brewers Festival men framförallt stått bakom baren på några av världens främsta ölbarer.

Vad är det bästa med att arbeta i restaurangbranschen?

”Jag vågar knappt säga det men jag älskar nog faktiskt mitt jobb också (!). Jag har jobbat i servisen i så många år att jag knappt vet hur länge det är nu, i Asien, Europa och USA. Men jag älskar fortfarande det här yrket, jag kan utan överdrift säga att jag lär mig något nytt varje dag på jobbet. Det blir lätt så när en kommer i nära kontakt med olika typer av människor varje dag en är på jobbet.”

Vad har du mött fördomar i ölvärlden? Kan du ge exempel?

”Jag älskar ölvärlden! Väldigt många av mina kollegor i branschen jobbar med öl just för att de älskar det och inte kan låta bli. Det som kärvar kommer oftast från andra sidan baren. En svart kvinna bakom en ölbar (eller vinbar) i ett vitt, mansdominerat samhälle höjer, alldeles för ofta, alldeles för många ögonbryn.

Det är sjukt hur många gånger gäster sätter sig i baren och ser sig runt omkring, letandes efter en servitris/servitör med ”rätt utseende” Helst en vit man såklart.

Det här händer alltså när jag står redo bakom baren och så pass ofta att jag har övat in mina taktiker att hantera de här situationerna. Många av mina kvinnliga kollegor har också utvecklat olika strategier för att bemöta dessa attacker.”

Berätta om ett ölminne som satt sig hos dig!

”Åh, det är så många! Jag kommer hem från varje ölfestival trött men lycklig! Ölfestival är för mig lika delar goda öl och lika delar fina människor. Det finns få saker som fyller mig med så mycket bra energi som att få umgås med ölvänner från hela världen som jag annars inte träffar så ofta, det är alltid kramkalas och varenda kram utstrålar så mycket kärlek att jag inte kan må annat än riktigt jävla bra. Ölvärlden är ändå fantastiskt fin.”

En av dina favoritöl just nu? Varför är den en favorit?

”Älskar typ all typ av lager från Suarez Family men Palatine Pils åker jag till New Jersey för. Den är värd resan.”

Med kampanjen #DETFINNSINGENTJEJÖL samlar vi personer, restauranger och barer som tillsammans vill hjälpas åt att visa upp, och bidra till, en ölkultur som är inbjudande för alla.

 

Den 2–8 mars 2020, med sikte på Internationella kvinnodagen, publicerade vi en intervju om dagen med personer från olika delar av ölkulturen här på vår hemsida och i sociala medier.

 

Läs mer om kampanjen | Läs alla intervjuer

0
    0
    Varukorg
    Varukorgen är tomTill butiken